فائزه مجردیان خبرنگار تحریریه جوان قدس: ازدواج با اتباع بیگانه یکی از مسائل مهم دولتها در دهههای اخیر است. هر کشوری بر اساس مصلحت و عرف خاص خود، مقررات متفاوتی را در این خصوص تعیین کرده، چرا که ازدواج با اتباع بیگانه در مواردی به لحاظ سیاسی دارای اهمیت بسزایی است. در ایران در خصوص ازدواج با اتباع بیگانه، بسته به اینکه خانم ایرانی ایرانی باشد یا آقا، قوانین متفاوتی وجود دارد و برای خانم در این خصوص سختگیری بیشتری لحاظ شده است.
ازدواج زن ایرانی با مرد بیگانه
هنگامی که یک زن ایرانی قصد ازدواج با یک مرد خارجی دارد، محدودیتهای بیشتری لحاظ میشود. به طور مثال خانم ایرانی مسلمان نمیتواند با مرد خارجی غیر مسلمان ازدواج کند، مگر اینکه شخص مسلمان شود که در این صورت ایرادی متوجه ازدواج اش نیست. جدای از آن حتی اگر مانعی هم وجود نداشته باشد، باید از دولت کسب اجازه کند. این اجازه پروانه زناشویی نامیده میشود و به نوعی در جهت حمایت از خانم است که توسط وزارت کشور صادر میشود. البته وزارت کشور میتواند صدور پروانه مذکور را به بعضی از نمایندگان سیاسی و کنسولی ایران در خارج از کشور، اجازه دهد تا مستقیماً در محل صادر کنند و مراتب را به سازمان ثبت احوال اعلام دارند.
اگر بدون صدور پروانه زناشویی ازدواج صورت بگیرد چه آثار و نتایجی دارد؟
در صورتی که مرد خارجی، بدون اخذ اجازه مذکور و یا بر خلاف سایر مقررات قانونی با زن ایرانی ازدواج کند به مجازات حبس تعزیری محکوم می شود. این اهمیت تا آنجایی است که حتی سردفتری که بدون اخذ اجازه مذکور، ازدواج را ثبت کند از اشتغال به سردفتری محروم میشود.
ازدواج مرد ایرانی با زن خارجی
در مورد ازدواج مرد ایرانی با زن خارجی، کسب اجازه مذکور وجود ندارد. همین که مانعی برای ازدواج وجود نداشته باشد میتواند با زن خارجی ازدواج کند. در ازدواج مرد ایرانی با زن خارجی مسلمان بودن خانم شرط نیست همین که خانم به یکی از ادیان الهی (مسیحی_یهودیت_زرتشت) اعتقاد داشته باشد کفایت میکند. در نتیجه هیچ یک از خانم یا آقای مسلمان ایرانی نمیتواند یا شخصی که کافر است ازدواج کند.
در خصوص آقا، تنها موردی که قانون محدودیت ایجاد کرده مربوط به ازدواج کارمندان وزارت امور خارجه با اتباع بیگانه است که ممنوع تلقی شده است. این ممنوعیت تنها به لحاظ سیاسی و از نظر مصلحت دولت در نظر گرفته شده و اگر کارمندی، اقدام به ازدواج با زن خارجی کند، صلاحیت ادامه خدمت در وزارت امور خارجه را نخواهد داشت ولی این باعث نمیشود که خللی در ازدواجش ایجاد شود.
موانع ازدواج
همانطور که در مطالب قبل اشاره کردیم ازدواج در صورتیکه مانعی نداشته باشد، صحیح است. این موانع در هر ازدواجی چه با اتباع خارجی و چه با غیر ان لحاظ می شود که به طور مختصر اشاره میکنیم.
-اولین مانع برای ازدواج با یک خانم، این است که شخص مورد نظر در نکاح با مرد دیگری نباشد. این شرط برای ما بسیار بدیهی و روشن بوده و نیاز به توضیح ندارد.
-آقایان محترمی که دارای چهار همسر به طور دائم هستند، نمی توانند همسر دائمی دیگری داشته باشند و ازدواجشان باطل خواهد بود.
- وقتی خانمی از همسرش جدا میشود یا همسرش فوت میکند، بسته به اینکه طلاق گرفته و یا فوت کرده عده ی مخصوصی را باید نگهدارد و تا پایان آن عده (میانگین ۹۰ روز) نمیتواند با شخص دیگری ازدواج کند.
-ازدواج با محارم
-وقتی مردی سه بار متوالی همسر خود را طلاق دهد، نمیتواند برای بار چهارم با او ازدواج کند. البته بحث طلاق مکرر، قواعد ویژه ای دارد که بیشتر از این توضیح نمی دهیم.
-قبلا هم بیان کردیم که به طور کلی ازدواج زن مسلمان با غیر مسلمان ممکن نیست. اما مرد مسلمان میتواند تحت شرایط خاصی با زن غیر مسلمان ازدواج کند.
-لعان
-قانون مدنی بیان میکند که عقد در حال احرام باطل است و در صورت داشتن آگاهی به این موضوع، حرام ابدی حاصل میشود.
نظر شما